Asociaţia "DumitruMărtinaş" - reprezentanta Romano-Catolicilor din regiunea istorică Moldova - România (românii denumiţi  de literatura maghiară "ceangăi"; în maghiară "csango" "csangos"; în franceză Tchangos; în germană Tschangos; în engleză Changos) - Asociation "Dumitru Mărtinaş" - representing Roman-Catholics of Moldavia (so called "csango" or "csangos").
English version


CENTENARUL LUPTELOR DE PE DEALUL COŞNA.

EROII ROMÂNI DE LA COTA 789
     În ziua de 10 august 2017, pe Dealul Coşna, la cota 789, Primăria Comunei Pîrgăreşti din judeţul Bacău a organizat, în colaborare cu Primăria Târgu Ocna şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” - filiala Bacău, o manifestare comemorativă dedicată Centenarului luptelor de pe Dealul Coşna, un moment istoric deosebit de important din cadrul Războiului de Reîntregire Naţională a României.
     La acest eveniment au participat autorităţi civile, bisericeşti şi militare, alături de numeroşi localnici (îmbrăcaţi în straie de sărbătoare şi purtând însemne tricolore), fiecare dintre ei urcând pe Dealul Coşna pentru a-i comemora pe ostaşii români căzuţi la datorie în urmă cu 100 de ani.
     Printre invitaţi a fost şi prof. dr. Anton Coşa de la Muzeul de Istorie din Bacău (membru în Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, consilier istoric al Asociaţiei Romano-Catolicilor din Moldova „Dumitru Mărtinaş”) care a rostit o alocuţiune privind importanţa istorică a luptelor de pe Dealul Coşna în contextul Războiului de Reîntregire Naţională a României, precum şi permanenta datorie a contemporanilor de a cinsti memoria eroilor neamului românesc.

     Redăm în continuare textul alocuţiunii prof. dr. Anton Coşa:

     Stimate oficialităţi civile, bisericeşti şi militare, dragi locuitori din această zonă încărcată de istorie,
     Am urcat împreună astăzi, 10 august 2017, pe Dealul Coşna, pentru a-i comemora cum se cuvine pe eroii noştri de acum un secol.
    Sunt onorat să pot rosti aici, la Cota 789, câteva cuvinte legate de un moment istoric deosebit din cadrul Războiului de Reîntregire Naţională a României, care a avut urmări favorabile pentru noi datorită jertfei ostaşilor români căzuţi pe aceste meleaguri.
     Locul unde ne aflăm noi acum, Dealul Coşna –Cota 789, este locul în care eroismul şi sacrificiul soldaţilor români au fost exemplare, oprind ambiţiile adversarilor. Luptele de aici, de la Cota 789, pot fi puse pe acelaşi palier cu alte momente dramatice din istoria noastră a românilor, care au contribuit efectiv la soarta ulterioară a războiului, înclinând balanţa victoriei de partea armatei române.
    S-a spus pe bună dreptate că Dealul Coşna – Cota 789 – a fost „ultima redută a înaintării germane către Moldova”. Cota 789 este încă unul din locurile unde deviza „Pe aici nu se trece!” a devenit un fapt concret. Pentru ostaşul român de atunci au fost zile grele. „În fiecare zi auzeam că germanii aduc trupe noi, lângă deal, soldaţi bine echipaţi care întăreau tranşeele lor. Ofiţerii superiori ne spuneau periodic să ne aşteptăm la un atac. Era o situaţie încordată”, scria în jurnalul său Dimitrie Dimăncescu, unul dintre ofiţerii români a cărui mărturie a făcut posibilă reconstituirea luptelor de aici, de pe Dealul Coşna, în acele zile fierbinţi din august 1917.
     Cât de important a fost acest loc atunci, în august 1917, reiese inclusiv din mărturiile adversarilor nostri germani, care au masat aici forţe numeroase. Disproporţia de forţe s-a accentuat şi mai mult în condiţiile în care românii au fost nevoiţi să acopere şi breşa lăsată prin plecarea corpului de armată rus care se retrăsese. În tranşee, încleştările au fost de o violenţă rară, în timp ce artileria grea decima linia frontului.
     În jurnalul său, locotentul Erwin Rommel (însărcinat să preia iniţiativa şi să atace liniile româneşti), a consemnat, printre altele, chiar în perioada luptelor de la Cota 789 că, în viziunea germană: „Pe frontul de est, vara lui 1917 a găsit forţele germane blocate în zonă. Numai o spulberare a întregului front ar putea elibera trupele pentru lupta decisivă din Vest … doar o eradicare completă a duşmanului ne poate permite să decidem victoria Germaniei pe frontul de est. Trebuia să atacăm prin surprindere, să ocupăm poziţiile din tranşee care sunt flancate de pădurile de stejari. A fost dificil, de 5 ori am fost nevoiţi să respingem atacurile inamicului care devenise tot mai curajos”.
     Prin eroismul lor, soldaţii români care au luptat pe Dealul Coşna au stăvilit definitiv speranţa germanilor de a străpunge frontul românesc din munţii Oituzului şi a cuceri Valea Trotuşului, zădărnicind astfel planurile strategice ale duşmanului şi salvând Moldova de iminenţa ocupaţiei inamice.
     Atunci, în vara anului 1917, pe Dealul Coşna, ostaşii români au dat dovadă de curaj, onoare şi loialitate. Patriotismul lor a fost unul de netăgăduit, iar jertfele lor evidente. Există în istoria noastră, a românilor, momente esenţiale, hotărâtoare pentru destinul şi înălţarea Patriei. Anul 1917 a fost un astfel de moment. Există în istoria noastră locuri memorabile pe care nu ar trebui să le uităm niciodată şi unde ar trebui să trecem mai des, cinstind astfel şi memoria eroilor noştri. Dealul Coşna – Cota 789 – este un astfel de loc.
     Anul 1917 a fost pentru români anul speranţei, anul în care armata română a influenţat decisiv soarta frontului oprind ofensiva adversă prin strălucitele victorii din vară (de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz) asupra armatelor germano-austro-ungare, fiind totodată şi anul premergător Marii Uniri din 1918. În acest context, luptele de pe Dealul Coşna ocupă un loc de seamă. Sacrificiul celor căzuţi aici, la Cota 789, trebuie pus alături de jertfa tuturor celorlalţi români din Primul Război Mondial, fiecare dintre ei contribuind astfel, cu cea mai de preţ ofrandă, cu preţul vieţii, la o viaţă mai bună pentru urmaşi, la o soartă mai bună pentru Ţară, la o evoluţie favorabilă a evenimentelor istorice ulterioare care au culminat cu Marea Unire din 1918.
     Prin urmare, am mai spus-o şi altădată, o repet şi aici, în acest loc udat de sângele strămoşilor, principala datorie a noastră, a celor de azi, este să nu ne uităm eroii şi să le păstrăm vie memoria.
     GLORIE ETERNĂ EROILOR NEAMULUI ROMÂNESC!

                                                                            Prof. dr. Anton COŞA     

Toate articolele şi materialele paginilor acestui website sunt înregistrate şi protejate de legile dreptului de autor. Nici un material de pe acest website nu poate fi reprodus parţial, integral sau modificat fără permisiunea noastră.

Contact