Asociaţia "DumitruMărtinaş" - reprezentanta Romano-Catolicilor din regiunea istorică Moldova - România (românii denumiţi  de literatura maghiară "ceangăi"; în maghiară "csango" "csangos"; în franceză Tchangos; în germană Tschangos; în engleză Changos) - Asociation "Dumitru Mărtinaş" - representing Roman-Catholics of Moldavia (so called "csango" or "csangos").
English version

 FOLCLORUL ROMANO-CATOLICILOR

Dans ceangaiesc
     În satele catolicilor moldoveni se mai păstrează colinde unele foarte vechi fiind supravieţuiri ale moştenirii daco-romane. Colindele, laice sau religioase au evoluat de la forma epică la forma lirică adaptând motivele primitive la religia creştină. Colindele sunt uneori critice iar uneori fac elogiul gazdelor.
      În unele sate mai circulă încă variante ale colindului mioritic.
     Colindele religioase sunt des întâlnite în satele catolicilor moldoveni având aceeaşi inspiraţie creştină şi uneori bazându-se pe versuri identice cu cele folosite în comunităţile ortodoxe.
     Pluguşorul ca formă a culturii populare este cel mai cunoscut obicei de anul nou care circulă fără nici o excepţie în toate satele catolicilor moldoveni. Pluguşorul este datina inspirată din ocupaţia principală a catolicilor moldoveni - agricultura. Textele care circulă în satele catolicilor moldoveni sunt uşor diferite avand particularităţi specifice de la o zonă la alta sau de la o localitate la alta.
    Jocurile cu măşti animaliere şi umane datează din epoca precreştină fiind şi astăzi foarte răspândite în satele catolicilor moldoveni. Sunt folosite în special măştile animalice reprezentând capra, ţapul, iedul, calul, cerbul şi ursul. Aceste obiceiuri sunt însoţite uneori de manifestări folclorice de amploare organizate în aceeaşi perioadă, manifestări la care participă majoritatea locuitorilor satului, una dintre cele mai cunoscute fiind “hora caprei”.  

Toate articolele şi materialele paginilor acestui website sunt înregistrate şi protejate de legile dreptului de autor. Nici un material de pe acest website nu poate fi reprodus parţial, integral sau modificat fără permisiunea noastră.

Contact